Japanse Thee

De theetraditie in Japan is vrijwel net zo oud als het land zelf. Deze rijke thee historie maakt dan ook dat Japan een land is waar men niet alleen veel thee drinkt, maar ook een land dat ontzettend veel theesoorten produceert. Matcha, Sencha, Genmaicha, noem het maar op… Iedere prefectuur en iedere regio heeft wel een kenmerkende theesoort, die vaak ook weer vele ondersoorten kent, afhankelijk van de pluk en kwaliteit. Om het nog wat makkelijker te maken, heeft iedere theesoort ook nog eens zijn eigen unieke smaak. Het kiezen van een Japanse thee die past bij jouw voorkeuren is dan ook niet makkelijk.

Om je te helpen met het maken van de juiste, smaakvolle keuze hebben we de meest populaire Japanse theesoorten voor je op een rijtje gezet. Klik voor meer informatie over de theesoort en zijn sub-soorten op de bijbehorende rode knop.

Matcha

Matcha, wie kent het niet? Iedereen die wel eens in Japan is geweest, of die een interesse heeft in de Japanse cultuur en keuken heeft deze theesoort vast wel eens voorbij zien komen. Matcha is een bijzondere theesoort die een belangrijke rol speelt in de Japanse theeceremonie. De unieke bereidingswijze en vele (gezondheids-) voordelen, maken matcha ook buiten Japan een van de populairste theesoorten.

Japanse matcha thee

Sencha

Japanners zijn gek op Sencha, en wij ook! Deze heerlijke groene thee is net als matcha een van de theesoorten die typisch Japans zijn. De gestoomde theebladeren zorgen voor een prachtig zachte, groen gekleurde thee. De thee heeft een heerlijke grasachtige smaak, die ook nog eens boordevol umami zit. Mede dankzij dit unieke en smakelijke smaakprofiel speelt Sencha een hoofdrol in de Japanse theetraditie.

Sencha Tea
hojicha

Hojicha

Hoewel Japan vooral bekend staat om haar gestoomde (letterlijk) groene theesoorten, is Hojicha een theesoort die niet vergeten mag worden. Het verrassende nootachtige smaakprofiel van deze geroosterde groene thee zorgt ervoor dat de thee lekker wegdrinkt. Doordat er vrijwel geen cafeïne en bitterheid in de thee zit, is Hojicha voor Japanners de perfecte thee voor in de avond of bij de maaltijd.

Japanse groene thee

Kukicha

De meeste groene theesoorten worden gemaakt van een verwerkte variant van het blad van de theeplant. Kukicha bestaat echter volledig uit de twijgjes, stengels en nerven van de theeplant. De thee heeft hierdoor weliswaar een heerlijk aromatische smaak, maar het theïne (cafeïne) niveau ligt vele malen lager dan in thee gemaakt van het blad. Dit maakt Kukicha de perfecte thee voor een ieder die minder cafe-/theïne binnen wil krijgen en kleine kinderen.

Meer leren over de Japanse thee traditie?

Kijk dan eens op deze pagina’s

De Theeceremonie

Thee accessoires